فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت حکیم - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1388)

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی درویش پور کاخکی، ژیلا عابدسعیدی، علی دلاور، منصوره سعیدالذاکرین صفحه 1
    مقدمه
    در عصر حاضر سالمندان سریع ترین نرخ رشد را در بین گروه های سنی مختلف دارند. در آینده نزدیک بیشترین افزایش جمعیت سالمندان در کشورهای رو به توسعه از قبیل ایران اتفاق خواهد افتاد. از این رو مراقبت از سالمندان با هدف حفظ استقلال در دوران سالمندی مورد توجه قرار می گیرد. با توجه به وابستگی مفهوم استقلال به شرایط و بافت شکل دهنده آن، مطالعه حاضر با هدف کاوش مفهوم استقلال در سالمندان صورت پذیرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر، پژوهشی کیفی از نوع پژوهش پدیده شناسی هرمنیوتیک بر اساس روش ون مانن می باشد. بر اساس روش نمونه گیری هدفمند 10 سالمند انتخاب و مورد مصاحبه های نیمه ساختار یافته قرار گرفتند. مصاحبه ها ضبط و پس از دست نویس کردن و به دست آوردن درک جامعی از آنها، بر اساس فعالیت های پژوهشی ون مانن تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    چهار مضمون خود مدیریتی، سربار نبودن، استقلال مالی و زندگی مستقل به دست آمد. مضمون خود مدیریتی دربرگیرنده زیرمضمون های احساس هویت مستقل کردن، تصمیم گیری و خودرای بودن و داشتن اختیار بوده است. مضمون سربار نبودن شامل زیرمضمون های توانایی خود مراقبتی، انجام عملکرد مستقل و احساس مفید بودن درخانواده و اجتماع بوده است. مضمون استقلال مالی شامل زیرمضمون های تجربه گرانی، ترس از وابستگی مالی به دیگران، احساس امنیت مالی و ارتباط وضعیت مالی با سلامتی بوده است. مضمون زندگی مستقل شامل زیرمضمون های زندگی جدا از فرزندان، تنفر از زندگی در خانه سالمندان، احترام ناشی از زندگی مستقل و تلاش خانواده برای حفظ زندگی مستقل سالمند بوده است.
    نتیجه گیری
    تاکید سالمندان بر خود مدیریتی، توانایی خود مراقبتی، استقلال مالی و زندگی مستقل بیانگر این است که استقلال در سالمندان ایرانی دارای جنبه ها و تعاریف متفاوتی به واسطه شرایط اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایران است. در نظر گرفتن این تفاوت ها برای مراقبت بهتر در جهت حفظ استقلال سالمندان دارای اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: پدیده شناسی، تجارب زیسته، استقلال، سالمند، ایران
  • صفورا غریب زاده، حسین محجوب، عباس مقیم بیگی، غلامحسین صدری صفحه 11
    مقدمه
    هدف این مطالعه نقشه بندی بیماری فلج شل حاد در استان های مختلف ایران با استفاده از توزیع های آمیخته می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه اطلاعات موارد جدید بیماری فلج شل حاد ارایه شده توسط مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت و درمان در سال 1385، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. مدل آمیخته پواسن جهت پیدا کردن تعداد گروه های خطر مورد استفاده قرار گرفته است. تعداد مؤلفه ها و پارامترهای هر یک از مؤلفه ها با استفاده از روش ماکزیمم درست نمایی ناپارامتری با استفاده از نرم افزار C.A.MAN برآورد شده است. جهت انتساب هر یک از استان ها به مؤلفه مورد نظر از قضیه بیز و برنامه نوشته شده در محیط نرم افزار R2.8.0 استفاده شده است. نتایج با استفاده از نرم افزار ArcGis9.2 روی نقشه نشان داده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد میزان بروز بیماری فلج شل حاد با چهار رده به طور مناسب دسته بندی می شود که هر رده دارای ریسک ابتلاء و احتمال خاص خود می باشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد می توان با استفاده از روش مدل های آمیخته نقشه بندی بیماری فلج شل حاد را در ایران به طور مناسب مورد ارزیابی قرار داد.
    کلیدواژگان: نقشه بندی بیماری ها، مدل های آمیخته، ایران
  • مصطفی قربانی، افسانه برقعی، عباسعلی کشتکار، سید رضا مجدزاده، سحرناز نجات، ژاله غلامی، حمید آسایش، مرتضی منصوریان صفحه 19
    مقدمه

    علی رغم رشد خیره کننده انتشارات علمی دو دهه اخیر در حوزه علوم پزشکی در ایران، مطالعات انجام شده نشان می دهند خلاء در بعد بکارگیری نتایج دانش می باشد. لذا این مطالعه به منظور بررسی میزان انتقال دانش حاصل از پژوهش در طرح های دانشگاه علوم پزشکی گلستان صورت پذیرفت.

    روش کار

    کلیه طرح های تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان طی سال 85 -1383 که تا نیمه دوم سال 1387 گزارش نهایی آنها ارایه گردیده بود مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل فرم گردآوری داده های طرح و پرسشنامه پژوهشگر بود.

    یافته ها

    مرور 102 پیشنهاد پژوهشی نشان داد که در 6 طرح (8/5%) برای فعالیت های انتقال دانش حاصل از پژوهش هزینه ای در نظر گرفته شده بود. در زمینه فعالیت های غیرفعال انتقال دانش، در پژوهش های بالینی و سیستم بهداشتی طبق نظر محققین سهم فعالیت انتشار نتایج در مجلات داخلی و بین المللی بیشتر از سایر فعالیت ها بوده در حالی که در پژوهش های علوم پایه یافته های پژوهش بیشتر در کنفرانس ها و سمینارها و همایش ها انتشار یافته است. در زمینه فعالیت های فعال انتقال دانش، میانگین امتیاز عملکرد پژوهشگران تنها 9% از کل امتیاز ممکن در این زمینه بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که هزینه های در نظر گرفته شده برای فعالیت های انتقال دانش کم می باشد که در این مورد ایجاد انگیزه در محققین و آموزش محققین در زمینه انتقال پژوهش ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: انتقال دانش، فعالیت فعال، فعالیت غیرفعال
  • محمد عرب، اصغر زارعی، عباس رحیمی، فاطمه رضاییان، فیض الله اکبری صفحه 27
    مقدمه
    مدت اقامت در بیمارستان شاخص مهمی است که امروزه به طور وسیع برای تحلیل میزان استفاده از خدمات و کارآیی و عملکرد فعالیت های بیمارستانی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این پژوهش بررسی عوامل مؤثر بر مدت اقامت بیماران در بیمارستان های دولتی استان لرستان می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی است. نمونه های پژوهش (پرونده 662 بیمار بستری) به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. داده های مورد نیاز از پرونده بیماران بستری شده در سال 1385 استخراج شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری T-test و One-way ANOVA و جهت بررسی تاثیر هم زمان متغیرهای مستقل بر میانگین مدت بستری از آنالیز رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین مدت اقامت در بیمارستان های دولتی استان لرستان در سال 1385،03/3 ±34/4 روز بود. فاکتورهای سن، جنسیت، وضعیت تاهل، محل سکونت، شغل، نوع ارجاع، نوع بیمه، علل بستری، و وضعیت هنگام ترخیص بر میانگین مدت بستری مؤثر بود. با افزایش سن میانگین مدت بستری بیشتر می شود. همچنین میانگین مدت اقامت در مردان بیشتر از زنان است و در افراد با وضعیت بهبودی و بهبودی نسبی هنگام ترخیص، میانگین مدت اقامت کوتاه تر است.
    نتیجه گیری
    با استفاده از اطلاعات حاصل از تحلیل شاخص مدت اقامت بیمار در بیمارستان ها می توان به هدف تخصیص بهتر منابع و تخت های بیمارستانی و بهره وری بهینه از تخت های موجود دست یافت. با توجه به یافته های این مطالعه، اقداماتی جهت کاهش حضور بیماران مسن در بیمارستان از طریق توسعه مراقبت در منزل و خانه های پرستاری پیشنهاد می شود. برقراری نظام ارجاع و استقرار پزشک خانواده در شهرها نیز به تشخیص سریع تر بیماری ها، کوتاه تر شدن دوره درمان و کاهش اقامت های غیرضروری در بیمارستان کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: میانیگن مدت اقامت، بیمارستان، استان لرستان
  • عباس شیخ طاهری، مهرداد فرزندی پور صفحه 33
    مقدمه
    رضایت آگاهانه پایه و اساس اخلاق پزشکی است. این پژوهش با هدف تعیین عوامل مرتبط با کیفیت اخذ رضایت آگاهانه در بیماران تحت عمل جراحی در بیمارستان های آموزشی کاشان انجام گردید.
    روش کار
    در این پژوهش مقطعی 300 بیمار (رضایت دهنده) بخش جراحی بیمارستان های آموزشی کاشان در سال 1386 به صورت تصادفی ساده با توجه به برنامه زمانی پذیرش وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق مصاحبه با بیماران بعد از پذیرش و قبل از جراحی با استقاده از پرسشنامه، جمع آوری و با آمار توصیفی و تحلیلی، تحلیل شد.
    یافته ها
    وضعیت ارایه اطلاعات، قابل درک بودن فرم رضایت نامه، داوطلبانه بودن و رابطه پزشک با بیمار به ترتیب در حد متوسط، ضعیف، ضعیف و عالی بود. در محور ارایه اطلاعات، ضعیف ترین وضعیت مربوط به بیمارستان عمومی و جراحی های عمومی بود (001/0 p <). کسانی که از بروشور استفاده کرده بودند فرم را بیشتر درک می نمودند. 7/88% اظهار کردند که پزشک یا جراح می بایست عوارض شدید (حتی مرگ) را توضیح دهد. 7/56% از کسانی که معتقد به بیان عوارض بودند، عنوان نمودند که عوارض به آنها گفته نشده است. همچنین ارایه اطلاعات بیشتر با کاهش نگرانی همراه بود(05/0 p <).
    نتیجه گیری
    وضعیت اخذ رضایت نامه مناسب نیست و بیماران مایل به دریافت اطلاعات بیشتر (حتی عوارض شدید) هستند. معرفی سایر منابع اطلاعاتی (از جمله ارایه بروشور) بر سه محور داوطلبانه دانستن اخذ رضایت نامه، درک فرم رضایت نامه و ارتباط بین بیمار و پزشک تاثیر مثبتی دارد و می تواند به عنوان یک راه کار مناسب مد نظر قرار گیرد. نهایتا به نظر می رسد ارایه اطلاعات کامل و متعادل ضمن این که موجب افزایش آگاهی بیماران می شود، تاثیر سوء بر نگرانی بیمار نمی گذارد.
    کلیدواژگان: رضایت آگاهانه، کیفیت، جراحی
  • کاظم زنده دل، زهرا صدیقی، ژاله حسن لو، آذین نحوی جو صفحه 42
    مقدمه
    کنترل سرطان به عنوان سومین عامل مرگ ومیر در کشور جزء مهم ترین الویت های بهداشتی در ایران می باشد. در دهه گذشته جهت تخمین میزان سرطان ها در کشور فعالیت های مختلف ثبت سرطان صورت گرفته و گزارش های متعددی منتشر شده است. در این مطالعه کیفیت گزارشات و نتایج ثبت سرطان را مورد ارزیابی قرار دادیم.
    روش کار
    ابتدا با استفاده از گزارشات کشوری سال های 1383 الی 1385 میزان های بروز استاندارد شده سنی سرطان (ASRs) را در کل کشور و به تفکیک استان ها مورد مقایسه قرار دادیم. سپس نتایج ثبت پاتولوژی و ثبت جمعیتی مربوط به 6 سرطان شایع را در استان های تهران، اردبیل، اصفهان، لرستان، کرمان، گلستان، و سمنان مورد مقایسه قرار دادیم.
    یافته ها
    ASRs تمام سرطان ها در ثبت پاتولوژی در کل کشور از 1383 الی1385 افزایش یافته است. البته بررسی استانی نشان داد که این روند در استان های مختلف متفاوت بود و در تمام استان ها روند افزایشی مشاهده نشد. ثبت پاتولوژی در مردان 63 -53% و در زنان 70 -61% پوشش داشت. پوشش ثبت پاتولوژی در سرطان های کشنده مثل معده (44% در مردان و 48% در زنان) و ریه (19% در مردان) کمتر بود.
    نتیجه گیری
    برنامه ثبت سرطان کشوری نتایج با ثبات و قابل اطمینانی را ارایه نمی دهد و ASRs بسیار کمتر از میزان واقعی می باشد برای تولید داده های سرطان جهت استفاده در سیاست گذاری و رفع نیازهای تحقیقاتی برنامه ملی ثبت سرطان نیاز به بازنگری دارد.
    کلیدواژگان: ثبت سرطان، پاتولوژی، جمعیتی، برنامه کشوری، ایران
  • کاظم زنده دل، ژاله حسن لو، زهرا صدیقی، آذین نحوی جو، علیرضا موسوی جراحی، رضا ملک زاده، حسین ملک افضلی اردکانی، محمدعلی محققی صفحه 50
    مقدمه

    بررسی های قبلی نشان می دهد که برنامه ثبت سرطان کشور عملکرد مناسبی نداشته و بازبینی برنامه کشوری ضروری می باشد. این مطالعه با هدف بررسی نظام ثبت سرطان در 18 کشور دنیا و پیشنهاد برنامه جدیدی برای انجام ثبت سرطان در ایران صورت گرفت.

    روش کار

    اطلاعات ثبت سرطان ایران و 18 کشور که حد اقل 10 میلیون نفر جمعیت داشتند و نتایج ثبت سرطان آنها توسط مرکز بین المللی تحقیقات سرطان منتشر شده بود مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. به علاوه، روند توسعه تعداد مراکز ثبت سرطان در این کشورها از تاسیس اولین مرکز ثبت سرطان تا سال 1997 میلادی بررسی شد. همچنین با بررسی فعالیت های ثبت سرطان در کشور و بهره گیری از تجربه جهانی پیشنهاداتی برای اصلاح سیستم ثبت سرطان ارایه شد.

    یافته ها

    به طور متوسط 6/24% از سطح جغرافیایی کشورهای مورد مطالعه تحت پوشش برنامه ثبت سرطان قرار داشت. در تمام کشورهای مورد مطالعه ثبت سرطان جمعیتی وجود داشت و توسعه تعداد مراکز ثبت سرطان به صورت تدریجی صورت گرفته بود. به طور متوسط در هر 10 سال حدود 3 مرکز ثبت سرطان در مجموع کشورها تاسیس شده است.

    نتیجه گیری

    به جای ثبت سرطان پاتولوژی پیشنهاد می شود ثبت جمعیتی به صورت منطقه ای در کشور پیگیری شود و در نهایت با انجام ثبت سرطان جمعیتی در 25 الی 30% مناطق کشور آمار دقیق سرطان تولید شود. پیشنهاد می شود در ابتدا ثبت سرطان جمعیتی در استان های فارس، تهران، گلستان و اردبیل مورد توجه و حمایت علمی و مالی قرار گیرد و تمام تلاش ها برای کیفیت مناسب و اعتبار آنها صورت گیرد. پس از اطمینان از موفقیت آنها به سایر مناطق مورد نظر توسعه یابد.

    کلیدواژگان: ثبت سرطان، مطالعه تطبیقی، جمعیتی، برنامه جدید، ایران
  • محمدباقر صابری زفرقندی، آفرین رحیمی موقر، احمد حاجبی، معصومه امین اسماعیلی، عمران رزاقی، گل آرا خستو، رضا جارسیاه صفحه 58
    مقدمه
    با تراکم جمعیت کارگری در میدان گاز پارس جنوبی (عسلویه)، احتمال افزایش آسیب های اجتماعی، به ویژه اعتیاد نگرانی هایی را ایجاد کرده است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت مصرف مواد و اعتیاد در کارگران منطقه و ارایه پیشنهادات عملی برای کنترل آن انجام گردید.
    روش کار
    این مطالعه در سال 1386 و با مجموع 12 مباحثه متمرکز گروهی، 60 مصاحبه عمیق و 377 آزمایش ادرار از نظر مواد اپیوئیدی انجام شد. جمعیت مورد مطالعه را افراد کلیدی منطقه، کارگران و کارکنان گاز و پتروشیمی، مردم بومی، فروشندگان و مصرف کنندگان مواد تشکیل می دادند.
    یافته ها
    تریاک به عنوان شایع ترین مواد مصرفی در کارگران منطقه ذکر شد. روش غالب مصرف در کمپ ها تدخین و خوراکی، و در محل کار خوراکی بوده است. بر اساس اطلاعات به دست آمده، شیوع مصرف مواد اپیوئیدی در کارگران را بین 15 تا 25% می توان برآورد نمود. عوامل عمده ذکر شده برای شیوع اعتیاد در کارگران عبارتند از: ساخت و ساز سریع و تراکم کارگران، کار طاقت فرسا در شرایط آب و هوایی نامطلوب، تراکم جمعیت و کاهش امکان کنترل محیط، دسترسی آسان به مواد، اعتیاد کارگران حین ورود، بی توجهی پیمانکاران به مصرف مواد توسط کارگران و کمبود خدمات پیشگیرانه و درمانی. شیوع و شدت اعتیاد در سال های 1382 تا 1384 که سرعت ساخت وساز در منطقه بیشتر بوده، افزایش یافته و از سال 1385 سرعت ساخت وساز و به دنبال آن جمعیت کارگران موقتی، کاهش یافته است و محیط قابلیت کنترل بیشتری پیدا کرده است.
    نتیجه گیری
    در محیط های کارگری با توسعه سریع، سیاست گذاری و برنامه ریزی جامع برای کنترل ضرورت دارد و هزینه آن توسط سهم ناچیزی از سود تولیدات قابل پرداخت است.
    کلیدواژگان: شیوع، خدمات، اعتیاد، کارگر، عسلویه
|
  • Darvishpoor Kakhki A., Abed Saeedi J., Delavar A., Saeed-O-Zakerin M. Page 1
    Introduction
    In near future, most of the elderly people will be living in developing countries such as Iran. Maintaining autonomy and independence is the main goal in elderly care. This study was conducted to understand the concept of autonomy from the viewpoint of elderly people.
    Methods
    A qualitative research based on van Manens phenomenological methodology was developed. Semi-structured interviews were used for 10 old people who were selected by purposeful sampling. Research activities of van Manens methodology were used for analysis of verbatim transcripts.
    Results
    Four themes emerged by which the phenomenon of autonomy could be illustrated. These themes were: being a self director, not being a burden, financial independence and living in one’s own house. Being a self director included sub-themes of independence, decision making, freewill and authority. Not being a burden included sub-themes of self-care, independent performance and being useful for the family and community. Financial independence included sub-themes of experience of inflation, financial security, fear of financial dependency, and relation between financial ability and health status. Living in one’s own house included sub-themes of having separate life from offspring, hate of living in nursing homes, feeling of dignity by having separate life from offspring, and family’s effort for the older people to live in their own house.
    Conclusion
    The attention paid to these themes by older people showed that autonomy is both multidimensional and context-dependent in older people of Iran. The findings will help health professionals to develop an effective caring system for older people.
  • Gharibzadeh S., Mahjub H., Moghimbeigi A., Sadri Gh Page 11
    Introduction
    The aim of this study is to map acute flaccid paralysis in the provinces of Iran, using mixture distributions.
    Methods
    In this study, information about the new cases of acute flaccid paralysis which were provided by Management Center of Ministry of Health and Medical Education in 1385 (2006) were analyzed. Poisson Mixture distribution was used to find out the number of at risk groups. Number of components and parameters of each component were found by nonparametric maximum likelihood method using the C.A.MAN software. Bayes’ theorem and programs which are written in the R2.8.0 software were used to assign each province to a parameter. Finally the results were shown on the map using ArcGis9.2.
    Results
    The results show that the incidence of acute flaccid paralysis can be classified into four categories, each having their own specific risk and probability.
    Conclusion
    This study showed that Mixture models can be used to accurately map acute flaccid paralysis in Iran.
  • Qorbani M., Borghei A., Keshtkar A., Majdzadeh R., Nedjat S., Gholami J., Asayesh H., Mansourian M. Page 19
    Introduction

    In spite of prominent growth in scientific publications in Iran in the past two decades, studies performed in Iran shows that we have a big gap between knowledge production and knowledge transfer. Thus, the present study was performed to evaluate the rate of knowledge transfer in Golestan University of Medical Sciences.

    Methods

    The samples were all Research projects of Golestan University of Medical Sciences during 2005- 2007 which had been finished by the time of this study (the second half of 2009) and their reports had been present. Data gathering form consisted of checklists of projects and a questionnaire for the researchers.

    Results

    Review of 102 research proposals showed that the total cost of the projects was a little more than 3 billion Iranian Rials. Among these projects, only 6 cases (5.8%) had considered costs for research-based knowledge transfer. Clinical sciences’ and health system research’s researchers stated their passive activities of knowledge transfer to be more in the field of publishing articles, but in the basic sciences it was more in the field of presentations in congresses or seminars. The mean score of the researcher's performance in 'active' activities was 9% of the total score attainable.

    Conclusion

    Results of this study show that costs considered for knowledge transfer activity was low, which means that researcher in this field need motivation and education in the field of knowledge transfer.

  • Arab M., Zarei A., Rahimi A., Rezaiean F., Akbari F. Page 27
    Introduction
    Nowadays length of stay (LOS) is an important measure that is widely used in hospitals to assess use of hospital services and efficiency and performance of hospital activities. The aim of this study is to analyze factors affecting LOS in public hospitals in Lorestan province, Iran.
    Methods
    The type of this study is descriptive-analytical and cross-sectional which was done in 2006. Subjects are inpatient’s medical records (662 cases) which were selected by randomized sampling. T-test, One-way ANOVA and multifactor regression were used for the analysis.
    Results
    Average length of stay in public hospitals of Lorestan province in 2006 was 3.03) SD= 4.34) days. Factors such as gender, age, marital status, residence, job, referral type, type of insurance, type of disease, and discharge status have effect on average length of stay. By increasing of age, average LOS is increased. The average LOS in men is longer than women.
    Conclusion
    With analysis of average LOS indicator in hospitals, we can achieve the aim of better allocation of resources and hospital beds and optimizing productivity of the existing beds. According to the findings of this study, it is recommended to take measures to reduce the hospitalization of elderly patients through development of home care and nursing homes. Establishing referral system and family physician system in the cities will help in faster diagnosis, reduction in treatment duration and unnecessary hospital stays.
  • Sheikhtaheri A., Farzandipour M. Page 33
    Introduction
    We studied the factors that affect quality of informed consent process among patients undergoing surgery in the teaching hospitals in Kashan province, Iran.
    Methods
    In a cross sectional study, we surveyed 300 randomly selected patients in teaching hospitals of Kashan, Iran in 2008 and interviewed them before surgery, using a questionnaire. Patients were asked about disclosure of information, voluntary decisions, consent form understandability, and physician-patient relationship. We used descriptive and analytical approaches to analyze our data.
    Results
    Consent-givers evaluated the information disclosure, comprehensibility, voluntariness and interaction as “average”, “poor”, “poor” and “excellent”, respectively. Information disclosure was worse in the general hospital and general operations (p<0.001). Those who had received information brochures reported higher levels of comprehensibility for the forms. 266 patients (88.7%) stated that the physician or surgeon must explain the severe complications including risk of mortality (P < 0.0001) however, 56.7% had not been informed about the complications. In addition, learning the information was associated with lower level of anxiety (P<0.05).
    Conclusion
    The present i nformed consent process seems not to be of high-quality. Patients like to receive more information even about severe complications or risk of mortality. Therefore, appropriate approaches to enhance patients’ awareness, especially in general hospitals, seems to be necessary. Providing alternative information, including brochures, have positive impacts on giving voluntary informed consent, comprehensibility of the consent form and the physician-patient relationship. Finally, conveying appropriate information will not lead to anxiety among patients.
  • Zendehdel K., Sedighi Z., Hassanloo J., Nahvijou A. Page 42
    Introduction
    Control of cancer as the third cause of death is a health priority in Iran. In the last decade, different cancer registries launched to estimate the incidence of cancer in Iran. In this study, we evaluated quality of the results of cancer registries.
    Methods
    First we used data from national pathology based cancer registration program and compared Age-Standardized Incidence Rates (ASRs) of all cancer types from 2004 to 2006 for the entire country and stratified them by provinces. Subsequently, we compared ASRs of eight common cancers in Tehran, Ardabil, Isfahan, Lorestan, Kerman, Golestan, and Semnan provinces.
    Results
    ASRs of all cancers in the national pathology based cancer registry for the entire country increased from 2004 to 2006, although the increasing trend was not observed for all provinces. ASR was considerably higher in the population-based cancer registries compared with the pathology-based ones. The completeness of pathology based cancer registry was 53 to 63 percent in men and 61 to 70 percent in women. The coverage was even lower in the cancers with high case-fatality rates including stomach (44% in male and 48% in female) and lung (19% in male) cancers.
    Conclusion
    National cancer registration does not provide consistent and reliable results. ASRs in the pathology-based cancer registries are underestimated. In order to use the cancer registry data for policy making and research, national cancer registration program in Iran needs a major revision.
  • Zendehdel K., Hassanloo J., Sedighi Z., Nahvijoo A., Mousavi Jarrahi A., Malekzadeh R., Malekafzali Ardakani H., Mohagheghi Ma Page 50
    Introduction

    Previous evaluations revealed that cancer registration in Iran is not functioning appropriately and a reform is needed. We evaluated cancer registries in 18 countries and suggested a new cancer registration system for Iran.

    Methods

    We compared information from Iranian cancer registry with the same information from selected countries with a population size more than 10 million that their cancer registration data were published by International Agency for Research on Cancer (IARC). Moreover, we studied trends in the number of registration centers, from establishment of their first center up to 1997. Finally we suggested a new program for establishment of a national cancer registration system in Iran.

    Results

    On average, geographical coverage of cancer registries was 24.6% in these countries. They all had population-based cancer registration system. Overall, every ten years, 3 cancer registry centers were added in all the mentioned countries together.

    Conclusion

    Instead of pathology-based cancer registry, we should promote establishment of population-based cancer registries in Iran. Given limited resources available, coverage of 25-30 percent of the country by cancer registry would be sufficient to produce national cancer incidence data. We suggest promoting population-based cancer registry in Fars, Tehran, Golestan and Ardabil provinces and try our best to provide qualified data from these regions before extending the registration activities to other regions.

  • Saberi- Zafarghandi Mb, Rahimi-Movaghar A., Hajebi A. , Amin-Esmaeili M., Razaghi Em, Khastoo G., Jar-Siah R. Page 58
    Introduction
    Due to an increase in the number of laborers in the South Pars Gas Field in Assaluyeh, Iran, the possibility of an increase in the social pathologies is evident. The objective of this study was to assess the situation of drug use and addiction among the laborers.
    Methods
    The study population consisted of key informants, the laborers and staff of gas and petrochemical complexes, native people, drug users and dealers. Totally, 12 sessions of focus group discussions, 60 in-depth interviews and 377 urine tests for opioids were carried out in year 2007.
    Results
    Opium followed by alcohol, hashish, heroin and heroin-crack was reported to be the most common drugs of use in the laborers. The prevalence of current opioid use in the laborers is estimated to be 15% - 25%. The main factors related to drug addiction in laborers consisted of drug addiction upon employment, exhausting work condition and climate, high population density in the dormitories with limited monitoring facilities, low attention of the contractor to drug use and limited availability of prevention and treatment facilities. However, since 2006, the speed of construction has been slowed down with a reduction in the size of temporary work force. Consequently, there has been an improvement in drug abuse situation.
    Conclusion
    In order to control the drug use in the area, it is necessary to have clear policies, and implement a multi-strategic plan. The budget is affordable using a very small portion of the returned profits.